24. 11. 2012

Pečené dule s medom

Jednoduchý a rýchly dezert z pečených dulí ...


  • 5 - 6 ks dule
  • 5 - 6 lyžíc medu
  • nasekané orechy
- keramická zapekacia miska

maková šlahačka:
  • 200ml smotana na šlahanie
  • 100g práškový cukor
  • 100g mletý mak (cukor a mak môžete dať podľa chuti)
  • stužovač šlahačky (nie je nutný)

smotanový makový krém:
  • 200ml smotana na šlahanie
  • 200g hustá kyslá smotana
  • vanilkový a práškový cukor
  • mletý mak podľa chuti
  • stužovač šlahačky (nie je nutný)

Zapekaciu misku vymastím na hrubo maslom. Dule umyjem, očistím, nakrájam na osminky a naukladám do misky (pozor na ruky, dule sú tvrdé ovocie). Rovnomerne polejem medom a posypem (na hrubšie nasekanými) orechami. Ak máte hustý med, môžete si ho trochu nahriať, aby ste mohli všetky dule poliať rovnomerne. Nepodlievam vodou, stačí šťava ktorú si pustia dule. Upečiem do mäkka. Ja som piekla asi 20 minút na 180°(riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Skontrolujte vidličkou. Môžete podávať teplé, alebo aj studené ( s pudingom, zmrzlinou, poliate čokoládou - ako komu chutí)
maková šlahačka: Smotanu na šlahanie jednoducho vyšlahám s cukrom a stužovačom dotuha. Tesne pred koncom šlahania pridám mak (mak môžete zamiešať aj ručne). Maku nemusíte dať celých 100g ako je v pôvodnom recepte, stačí aj menej. Ak viete, že máte dobrú šlahačku (ktorá netečie) a dezert sa zje na posedenie, stužovač môžete vynechať.
smotanový makový krém:Vyšlahám si dotuha šlahačku so stužovačom a cukrom a potom už len ručne jemne zmiešam s kyslou smotanou a pomletým makom podľa chuti (stužovač môžete vynechať)
Poznámka: Podobne pečiem aj hrušky. Makovú šlahačku odporúčam hlavne tým, čo majú radi mak :). Je výborná aj s pečenými jablkami a hruškami. Ak nemáte radi mak, urobte si radšej obyčajnú šlahačku.
zdroj: pečené dule sú všeobecne známy recept a makovú šlahačku som našla na TU.
A tu si môžete prečítať o tomto zaujímavom ovocí trochu viac: Dula - obľúbené ovocie našich babičiek.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk