29. 10. 2012

Jablkové knedlíky

Jednoduché, rýchle a na suroviny nenáročné jablkové knedlíky ... ak ste ich ešte nerobili, vyskúšajte ... je to trochu piplačka, ale výsledok stojí za to ...


  • 1 kg ošúpaných nastrúhaných jabĺk
  • 260g hrubej múky
- hladká alebo polohrubá múka ako pomôcka pri tvarovaní
- rozpustené maslo na poliatie
- mleté orechy, mak alebo tvaroh a práškový cukor na posypanie

Jablká ošúpem a nastrúham na (veľkých slzičkách) ako na koláč. Nastrúhané jablká zmiešam s hrubou múkou a dám na 1 - 2 hodiny do chladničky. Múka by mala nabobtnať, ale cesto bude aj tak stále mäkké a lepkavé. Ak by ste náhodu mali mimoriadne šťavnaté jablká a cesto bude aj po odstáti veľmi riedke, môžete ho zahustiť trochou múky alebo strúhanky a znovu nechať aspoň 30 minút nabobtnať. Potom tvarujem guľky s priemerom približne 3cm (príliš veľké guľky neodporúčam, zle sa varia). Ja si pomahám tak, že lyžicou naberiem primerané množstvo cesta, vhodím ho do misky s múkou, jemne ho pootáčam aby sa múka dostala na všetky strany a potom rukami opatrne vytvarujem guľku. Hotové guľky hádžem do vriacej vody a varím približne 5 - 7 minút podľa veľkosti. Na začiatku varenia ich jemne ponadvihujem vareškou, aby sa neprilepili na dno hrnca.  Po 5-tich minútach jednu guľku vyberiem, rozkrojím a ochutnám. Keď sa mi zdajú dobré, vyberiem ich z vody. Nechám na sitku odkvapkať, rozdelím na taniere, polejem rozpusteným maslom a každý si ich posype svojou obľúbenou posýpkou (na foto sú s mletými orechami).
Poznámka: Tento recept je naozaj bez vajíčka. Už som skúšala aj iný recept s vajíčkom a boli tiež dobré.
zdroj: Tento recept nájdete na veľa stránkach o varení, napríklad mamincinyrecepty.cz alebo ten istý recept je napríklad aj na recepty.cz.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk