3. 9. 2012

Slivkové knedle zo zemiakového cesta

Starý klasický recept na slivkové gule zo zemiakového cesta ... je to recept, ktorý robievam celé roky iba "od oka", takže množstvá surovín sú len orientačné ...


  • asi 1kg zemiakov uvarených v šupke
  • 1 vajce, polohrubá (alebo hrubá) múka podľa potreby (odhadom približne okolo 400g)
  • štipka soli
  • čerstvé slivky

Zemiaky si uvarím deň vopred, aby vychladli. Na druhý deň ich ošúpem a nastrúham na jemno. Do misy k zemiakom pridám vajce, štipku soli a polohrubú múku podľa potreby (záleží od druhu zemiakov). Cesto by malo byť mäkké, takže múky dajte len toľko, aby sa cesto prestalo lepiť. Ak dáte príliš veľa múky, uvarené knedle budú tvrdé. Moja babka dávala do cesta hrubú múku, ja som prešla na polohrubú. Cesto s polohrubou múkou sa mne osobne zdá jemnejšie. Ak chcete, vyskúšajte aj s hrubou múkou. Zamiesené cesto si preložím na pomúčenú dosku, rozdelím napoly a rukami vytvarujem dva dlhé šúlky. Nožom nakrájam na približne rovnaké kúsky a do každého zabalím celú slivku (ja som dala celé slivky aj s kôstkami - vy si môžete samozrejme aj vykôstkovať). Slivky by mali byť obalené len tenkou vrstvou cesta, chce to trochu cviku. Keď sa vám cesto lepí, pomúčte si ruky aj pracovnú dosku. Môžete použiť aj druhý spôsob balenia, ktorý používala moja babka. Cesto rozvaľkala na pomúčenej doske a nakrájala na približne rovnaké štvorce a do každého štvorca zabalila slivku. Ešte malé upozornenie - guľky treba robiť pomerne svižne, zemiakové cesto rýchlo redne a čím viac múky budete prisýpať, tým budú uvarené knedle tvrdšie. Pripravené knedle hádžem (po 10 - 15ks podľa veľkosti hrnca) do vriacej vody a keď vyplávajú na vrch povarím ich približne 5 - 6 minút podľa veľkosti aj viac. Na začiatku varenia ich jemne vareškou podoberiem, aby sa neprilepili na dno hrnca. Uvarené knedle vyberiem, prelejem studenou vodou, pomastím rozpusteným maslom a na tanieri si každý posype podľa chuti makom, orechami, tvarohom a pocukruje.
zdroj: rodinný recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk