14. 7. 2012

Marhuľový džem s medom

Tento rok  (2012) bola celkom dobrá úroda marhúľ, tak som robila viac druhov marhuľového džemu a toto je jeden z nich ...


  • 1 kg odkôstkované marhule
  • 250g med
  • 750g kryštálový cukor
  • Gelfix 1:1
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

Ako prvé si (podľa možnosti deň vopred) pripravím poháre. Ja to robím tak, že vyumývané a od vody odtečené poháre ešte vložím do dobre vyhriatej rúry (cca 180°), ktorú ale hneď vypnem a poháre v nej nechám vychladnúť. Marhule umyjem, vykôstkujem a ponorným mixérom rozmixujem tak, aby sem-tam zostali aj malé kúsky ovocia nerozmixované. Keď viem, že chcem s džemom plniť vianočné pečivo, tak marhule rozmixujem úplne. Moja mamina napríklad celé roky melie marhule na mäsovom mlynčeku.
Rozmixované marhule dám do hrnca so silným dnom (aby džem nepriháral) a chvíľku (asi 5 minút) ich povarím, potom pridám gelfix zmiešaný s 2 lyžicami cukru a znova povarím min. 1 minútu (podľa návodu na obale). Nakoniec som pridala zvyšok cukru a med  a varila na miernom ohni, až kým nezmizla pena (na obale píšu len 5 minút, ale ja varím trošku dlhšie, až kým sa neprestane tvoriť pena). Tesne pred koncom pridám citrónovú šťavu a ešte chvíľku povarím. Horúci džem nalejem do pohárov a rýchlo ho (ešte horúci) zaviečkujem. Poháre naukladám na plech a vložím do vyhriatej rúry (cca 180°), ktorú ale hneď vypnem a poháre v nej nechám vychladnúť. Je to niečo ako moja obdoba starej techniky, ktorú používali naše babičky (horúci džem zabaliť do deky a nechať vychladnúť). Vychladnutý džem odložím na chladné a tmavé miesto.
Poznámka: Môžete použiť aj iný želírovací prostriedok (od iného výrobcu), ale VŽDY postupujte podľa návodu, ktorý píše výrobca na obale!!! Postup, ktorý opisujem v recepte, platí na výrobok Gelfix od dr. Oetkera. Pomer cukru a medu si môžete zmeniť podľa svojej chute. Môžete použiť aj gelfix 2:1 a dať iba 500g cukru a medu (existuje aj gelfix 3:1 kde sa dáva ešte menej cukru). Tento džem nie je vhodný na plnenie rôznych buchiet a rohlíčkov, pretože pri pečení vyteká. Toto je skôr redší džem na natieranie, napr. vianočného pečiva, do zákuskov alebo na chlieb. 
zdroj: inšpirácia z theurbanspork.com + moje úpravy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk