7. 7. 2012

Kvasené uhorky na zimu (v kameninovom súdku)

Tento recept na pomaly kvasené uhorky na zimu, ktoré sa dávajú do kameninového súdka mám od mojej svokry (manželovej maminky) a tá ho má od svojej maminky a tá zase od svojej ... ak chcete, tak vyskúšajte náš starý rodinný recept ...


  • väčšie (prerastené) uhorky nakladačky (približne rovnako veľké)
  • hrsť višňových listov
  • 2 - 3 menšie vetvičky kôpru aj so semiačkami
  • 5 - 10 viničných listov podľa veľkosti
  • asi 10cm čerstvý chren
  • 1 lyžička celé čierne korenie
slaný nálev: 
  • 1 polievková lyžica poriadne kopcom soli (30-40g) na 1 liter vody
- ďalej potrebujeme: menší kameninový súdok (ja mám 10 litrový a používam ho iba na tieto uhorky), je to presne taký istý súdok ako na kyslú kapustu, len menší

Ako prvé si spravidla deň vopred horúcou vodou poriadne vyumývam kameninový súdok a nechám ho dobre vyschnúť. Urobím si slaný nálev - na tento môj 10 litrový súdok robievam z 5 litrov vody + 5 lyžíc soli poriadne kopcom (vodu nechám zovrieť, nasypem soľ, chvíľu nechám prevrieť a potom nechám skoro úplne vychladnúť). Kôpor, viničné a višňové listy poriadne poumývam a nechám odtiecť položené na čistej kuchynskej utierke. Chren očistím a nakrájam na menšie (asi 0,5cm) kúsky. Uhorky poriadne vyumývam, keď sú zablatené, tak ich vydrhnem mäkkou kefkou na ruky. Na uhorkách odkrojím obidva konce a potom ich ponakrajujem (po celej dĺžke urobím 3 - 4 dlhé plytké zárezy), môžete ich aj husto poprepichovať.  Na dno súdka dám viničné a višňové listy (tak aby zakryli dno), naukladám natesno uhorky, prihodím nakrájaný chren, kôpor, celé čierne korenie a zalejem vlažným (skoro vychladnutým) nálevom tak, aby uhorky boli ponorené (ja zalievam až po hrdlo). Súdok zavriem, do žliabku nalejem vodu a nechám na teplom mieste kvasiť presne 3 týždne.  Ja nechávam súdok normálne v kuchyni na zemi. Pre istotu ho ale postavte na nejaký starý podnos alebo plech na pečenie, pretože pri kvasení môže z neho vytekať voda. Po 3 týždňoch prenesiem súdok do chladnej a suchej pivnice alebo komory. Žliabok treba pravidelne čistiť a dolievať vodu, presne ako na kyslej kapuste. Tieto uhorky nám bežne vydržia do januára - februára (nasledujúceho roku) a stále sú dobré.

Poznámka: Ak nemáte viničné a višňové listy, môžete uhorky naložiť aj bez nich. Chren však určite dajte! Ak nemáte chren, dajte aspoň 1 - 2 menšie mladé chrenové listy naspodok súdka. Niekto dáva do súdka aj cesnak, ja nedávam. Uhorky by mali byť približne rovnako veľké. Môžete dať aj menšie uhorky (veľkosť ako na zaváranie), ale určite nemiešajte malé uhorky s veľkými.
zdroj: starý rodinný recept

A takto vyzerajú už hotové, vykvasené uhorky (nafotené v polovici novembra). Tento rok (2013) som asi dala viac chrenu, uhorky sú mierne pikantné.




A tu si môžete pozrieť recept na   
RÝCHLE KVASENÉ UHORKY





4 komentáre:

  1. Prečo misia mať rovnakú veľkosť? Ťažko nájdem za sud rovnakých oharkov..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pekný deň želám, ja osobne odporúčam dávať do súdka približne rovnakú velkosť uhoriek, aby rovnomerne kvasili, ked dáte dokopy do súdka malé aj velké uhorky, kým velké prekvasia tak malé budú už prekysnuté a môže sa vám od nich pokaziť (znehodnotiť) celý súdok.

      Odstrániť
  2. Prosim Vas, ked budu uhorky v sudku uz hotove, mozu ostat v tom sudku s tou istou vodou? Netreba vodu precedit? Nebudu dalej kysnut? Dakunem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hotové vykasené uhorky mám celú zimu v súdku v tom istom náleve ako vykvasili, súdok je ale potrebné po vykvasení preniesť do chladnej miestnosti (komora, pinica) aby už dalej nekvasili.

      Odstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk