15. 6. 2012

Polievka z prvej jarnej zeleniny

Jednoduchá, rýchla polievka ktorú robievam z prvej jarnej zeleniny, ktorá sa nám urodí na záhrade ...


  • 4 - 6 ks mladej mrkvy (podľa veľkosti)
  • 2 - 3 mladé kaleráby
  • hrsť čerstvého hrášku
  • 1/2 menšej hlávky mladého cesnaku aj s vňaťou (alebo 1 strúčik starého)
  • hrsť petržlenovej vňate, kúsok zelerovej vňate (stačí malý lístoček)
  • kúsok paštrnákovej vňate
  • kúsok ligurčekovej vňate
  • soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • štipka mletej červenej papriky (iba pre farbu)
  • štipka mletej rasce
  • olej
  • voda podľa potreby (alebo zeleninový vývar, prípadne zeleninový bujón - ak ho v kuchni používate)
krupicové halušky: 
  • 2 vajcia, štipka soli
  • múka "krupica" (alebo detská krupica) podľa potreby

Mrkvu očistím a buď nakrájam na menšie kúsky alebo nastrúham na strúhadle s veľkými slzičkami. Trochu ju osolím a krátko restujem na oleji, aby pustila peknú oranžovú farbu. Pridám nastrúhaný kaleráb a tiež ho krátko orestujem. Potom pridám cesnak nakrájaný na drobno a kratučko ho osmahnem, len aby zavoňal. Pridám všetky vňate (nakrájané na jemno) a tiež ich krátko orestujem. Pridám koreniny, chvíľku ich osmahnem, aby rasca zavoňala. Nakoniec pridám hrach a podlejem vodou (len toľko, aby zelenina bola ponorená). Krátko povarím. Keď je zelenina mäkká, dolejem vodu (alebo zeleninový vývar), polievku nechám zovrieť a zavarím do nej krupicové halušky.
Poznámka: Moja babka používala do takýchto polievok vodu, ktorú zliala pri varení mladých zemiakov (alebo karfiolu ) a ja to tak robím tiež.
Krupicové halušky: Z vajec a krupice si urobím redšie cesto, ktoré nechám chvíľu postáť. Krupica nabobtná a cesto zhustne (ak zhustne príliš, zriedim vodou a ak je cesto aj po odstátí stále riedke, zahustím krupicou). Cez "haluškovač" pretlačím do vriacej polievky halušky a chvíľu povarím. Pri týchto krupicových haluškách je niekedy ťažké odhadnúť hustotu cesta. Ak si ho urobíte príliš husté, halušky budú tvrdé a budete ich musieť dlšie povariť a zelenina sa vám zatiaľ môže rozvariť. Ak ho urobíte naopak riedke, halušky sa vám zase môžu rozvariť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk