1. 6. 2012

Mini tortičky Pavlova s jahodami a kiwi

Mini tortičky Pavlova robievam dosť často. Aj keď sa to nezdá, je to pomerne rýchly a jednoduchý dezert. Úplne najlepšie sú s čerstvým kyslejším ovocím, ako sú jahody, maliny, ríbezle a podobne, ale keď máme chuť na Pavlovu v aj zime, tak robievam takúto zimnú verziu so zaváranými jahodami, ktoré skombinujem napríklad s čerstvými kiwi ...


  • 4 bielka
  • 1 šálka (250ml) jemného kryštálového cukru (krupicový)
  • 1 lyžička kopcom kukuričného alebo zemiakového škrobu
  • 1 lyžička bieleho vínneho octu
- smotana na šlahanie (stužovač šlahačky)
- ovocie: kiwi, zavárané jahody (prípadne iné čerstvé alebo zavárané ovocie)

Najskôr si vyšlahám do tuha bielky (musia byť naozaj tuhé!) a potom zašlahám po lyžiciach  krupicový cukor. Sneh s cukrom poriadne vyšlahám tak, aby nebolo cítiť kryštáliky cukru. Trvá to pomerne dlho - odporúčam silný mixér so stojanom, inak vám odpadne ruka :) Potom zamiešam škrob a úplne nakoniec zľahka zamiešam ocot. Na papier na pečenie si nakreslím 6 alebo 8 - 9 kruhov podľa toho, koľko kúskov a aké veľké chcem. Papier otočím, aby sa mi čiary neotlačili na Pavlovu, položím na plech a natriem jemne olejom. Cesto jednoducho lyžicou rozdelím a urobím približne rovnaké vyššie kôpky. Rúru si medzitým rozpálim na 170°, vložím plech a stiahnem teplotu na 100°. Pečiem (skôr len suším) okolo 30 - 40 min. podľa veľkosti,  (6 ks pečiem (suším) asi 40 minút, 8 - 9 kúskov asi pol hodinku). Potom ich ešte nechám úplne vychladnúť v rúre. Tortičky by mali aj po upečení zostať pekné bledé. Tesne pred servírovaním naložím na tortičky vyšlahanú šlahačku a ozdobím ich ovocím.
Poznámka: Vrch tortičiek sa môže pod ťarchou šlahačky a ovocia prepadnúť, ale to vôbec nevadí, tak to má byť :) V niektorých receptoch som dokonca videla, že kuchár poklepal vrch torty lyžicou, aby sa popraskal a prepadol a do krátera potom naložil šlahačku. Šlahačku a ovocie odporúčam dávať na tortičky naozaj iba tesne pred servírovaním a aj to len na toľko kusov, čo sa hneď aj zjedia. Ak viete, že tortičky sa zjedia na posedenie, stužovač do šlahačky môžete vynechať.
zdroj: starý zošit s receptami

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk