21. 6. 2012

Čerešňové guľky

Čerešňové guľky z krupicového cesta ... z rovnakého cesta robievam aj slivkové gule ...


  • 250ml mlieka alebo vody
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 3 lyžice kopcom detskej krupice (cca 60 g)
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • hladká alebo polohrubá múka podľa potreby
- čerstvé čerešne
- maslo na poliatie
- tvaroh (alebo mletý mak, orechy, kakao)
- práškový cukor na posypanie

Detskú krupicu rozmiešam v studenom mlieku (alebo vode), nechám asi pol hodinku nabobtnať a potom za stáleho miešania uvarím hustú kašu. Nechám ju vychladnúť a potom do nej pridám vajíčko a toľko múky, aby vzniklo mäkké ale nelepivé cesto. Cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem hrubší šúlok, ktorý nakrájam na približne rovnaké kúsky a do každého zabalím čerešňu. Cesto môžete aj vyvaľkať na pomúčenej doske, nakrájať na štvorčeky a do každého štvorčeka zabaliť čerešňu. Čerešne by mali byť obalené len tenkou vrstvou cesta. Ak sa vám cesto lepí, pomúčte si ruky aj pracovnú dosku. Hotové guľky hádžem do vriacej vody, do ktorej dám lyžicu oleja. Na začiatku varenia ich jemne vareškou ponadvihujem, aby sa neprilepili na dno hrnca. Keď vyplávajú návrch, ešte ich cca 3 - 4 minúty povarím a vyberiem. Nechám odkvapkať, rozdelím na taniere, polejem rozpusteným maslom, posypem tvarohom (makom, orechami podľa chute) a cukrom a ešte teplé podávam.
Poznámka: Tieto guľky som vždy robila iba "od oka" ale dnes som sa pokúsila aspoň orientačne popísať množstvá surovín. Múku neviem napísať presne, záleží akú hustú kašu sa vám podarí uvariť a tiež aké veľké vajíčko dáte. Čerešne zvyknem aspoň na 2 hodinky (pred varením) namočiť do studenej (ľadovej vody), do ktorej prilejem trochu octu, aby z nich vyliezli nežiadúci obyvatelia (rozumej červíky) :). Ak nemôžete (alebo z nejakého dôvodu) nechcete mlieko, môžete ho nahradiť vodou, alebo rastlinným mliekom. Guľky na foto sú robené s vodou.
zdroj: starý rodinný recept :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk