27. 3. 2012

Ružové mini tortičky Pavlova

Tieto tortičky vznikli ako vedľajší produkt môjho experimentovania :) ... v pôvodnom recepte bol kukuričný škrob, ja som ho zamenila za malinový puding, čo je v podstate tiež iba ochutený a zafarbený kukuričný škrob ...


  • 3 bielka
  • 200g kryštálový cukor jemný (krupicový)
  • 20g malinový alebo jahodový (ružový) puding
  • 1 lyžička biely vínny ocot, kvapka červeného farbiva
  • šlahačka (stužovač)
  • jahody, čučoriedky, maliny alebo iné ovocie podľa vašej chuti a sezóny

Bielky vyšlahám úplne do tuha (musia byť naozaj tuhé!) a potom (za stáleho šlahania) po lyžiciach pridávam krupicový cukor. Sneh s cukrom poriadne vyšlahám tak, aby nebolo cítiť kryštáliky cukru. Trvá to pomerne dlho - odporúčam silný mixér so stojanom, inak vám odpadne ruka :). Potom zamiešam malinový puding a úplne nakoniec zľahka zamiešam ocot. Ak by sa vám sneh zdal málo ružový, kvapnite trošku farbiva, ale zas nie veľa, aby ste ich nemali zvnútra krikľavo ružové. Na papier na pečenie si nakreslím 6 kruhov. Papier otočím, aby sa mi čiary neotlačili na Pavlovu, položím na plech a jemne ho natriem olejom. Cesto lyžicou jednoducho rozdelím a urobím približne rovnako vysoké kôpky. Rúru si medzitým rozpálim na 170°, vložím plech a okamžite stiahnem teplotu na 100°. Pečiem (skôr len suším) 30 -  40 min. (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak) a potom ich ešte nechám úplne vychladnúť v rúre. Tortičky by mali aj po upečení zostať pekné bledé. Tesne pred servírovaním naložím na tortičky vyšlahanú šlahačku a ozdobím ich ovocím.


Poznámka: Vrch tortičiek sa môže pod ťarchou šlahačky a ovocia prepadnúť, ale to vôbec nevadí, tak to má byť :) V niektorých receptoch som dokonca videla, že kuchár poklepal vrch torty lyžicou, aby sa popraskal a prepadol a do krátera potom naložil šlahačku. Šlahačku a ovocie odporúčam dávať na tortičky naozaj iba tesne pred servírovaním a aj to len na toľko kusov, čo sa hneď aj zjedia. Ak viete, že tortičky sa zjedia na posedenie, stužovač do šlahačky môžete vynechať. Pudingový prášok do snehovej hmoty môžete dať aj jahodový, ale malinový má intenzívnejšiu farbu.
zdroj: vlastný recept ... recept na Pavlovu je z mojej zbierky + moje úpravy ... v pôvodnom recepte bol kukuričný škrob, ja som ho nahradila malinovým pudingom


2 komentáre:

  1. Ahoj, kolko kusov vyjde z jednej davky? Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa toho, aké veľké chcete urobiť. Dá sa urobiť 6 väčších tortičiek (ako píšem aj v recepte) alebo niekedy robievam aj 8 - 9 menších. Tie menšie ale pečiem kratšie.

      Odstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk