28. 3. 2012

Rezy Kardinál

Mám viacero receptov na rezy Kardinál ... a toto je jeden z nich ...


8 vajec, 300g cukru krupica ( z toho 8 lyžíc do bielkov a zvyšok do žĺtkov), 60g hladkej múky, 1/2 kypriaceho prášku do pečiva (6g)

Bielkové cesto: 
  • 6 bielkov
  • 8 lyžíc krupicového cukru
Žĺtkové cesto: 
  • 2 celé vajcia
  • 6 žĺtkov, + zvyšok cukru
  • 60g hladkej múky
  • 1/2 kypriaceho prášku do pečiva (6g)
- čučoriedkový džem alebo slivkový lekvár
- 400 - 600ml smotany na šlahanie
- hlboký plech na pečenie 30x40cm vysoký 4cm

Najskôr si pripravím veľký hlboký plech na pečenie. Vyložím ho papierom na pečenie tak, aby po všetkých stranách presahoval do výšky a vymastím ho. Určite použite veľký a hlavne hlboký plech na pečenie, cesto sa v rúre poriadne nafúkne, tak nech vám to netečie po rúre. Vyšlahám bielka do tuha a potom zašlahám po lyžiciach krupicový cukor a poriadne ešte všetko spolu prešlahám. Potom v inej miske vyšlahám celé vajcia so žĺtkami a cukrom do peny, potom krátko zašlahám múku s práškom do pečiva. Z bielkového snehu lyžicou urobím na plech 5 pásov. Sneh ukladajte viac do výšky, aby ste mohli ešte medzi tieto snehové pásy naukladať žltkovú zmes. Prípadné medzery vôbec nevadia, cesto sa v rúre spečie dokopy. Pečiem ako normálny piškótový korpus na 180°asi 18 - 20min. (riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak). Cesto sa v rúre poriadne nafúkne, ale po vybratí z rúry zase spľaskne. Hlavne sa pri pohľade na upečený korpus nezľaknite, pretože bude vyzerať všelijako, len pekne nie, takže žiadnu paniku, ideme ho ešte naplniť :) Na vychladnutý korpus opatrne natriem tenkú vrstvu čučoriedkového džemu alebo slivkového lekváru a naukladám (po dĺžke plechu) vyšlahanú šlahačku do kopčeka. Chytím jednu stranu korpusu a jednoducho ho prehodím cez šlahačkový kopček a urobím akýsi tunel. Opatrne stiahnem papier na pečenie a dám aspoň na hodinku zachladiť. Krájam na hrubšie rezy a pred servírovaním ešte jemne pocukrujem. Ak dáte čučoriedkový džem, odporúčam kardinála zjesť čo najskôr. Čučoriedkový džem má jednu nepríjemnú vlastnosť, v kontakte so žltým piškótovým cestom mení jeho farbu na zelenú, čo nevyzerá zvlášť gustiózne :)
Poznámka: Tieto výborné rezy majú iba jeden malý nedostatok, nikdy nebudú vyzerať ako zo žurnálu. Je to ten druh zákuskov, ktoré sa nedajú servírovať priamo pred návštevou, ale ich chuť vám tento malý nedostatok určite vynahradí :)
zdroj: starý zošit s receptami + moje úpravy (v pôvodnom recepte sa korpus prekrajoval)


2 komentáre:

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk