28. 3. 2012

Kardinál rezy

Jeden z najobľúbenejších zákuskov v našej rodine. Mám viacero receptov na kardinálove rezy, líšia sa počtom vajec a tiež množstvom cukru a múky, ale v podstate sú všetky rovnaké, neskôr určite pridám aj ďalšie. Recept vyzerá zložito, ale zdanie klame, v podstate ide o úplne jednoduchú záležitosť. 


10 vajec, 350g jemného kryštálového cukru krupica, 50g polohrubá múka, 1 lyžička octu, 10g kypriaceho prášku do pečiva
Bielkové cesto: 
  • 8 bielkov
  • 225g cukru
  • 1 lyžička octu
Žĺtkové cesto:
  • 2 vajcia
  • 8 žĺtkov
  • 125g cukru
  • 50g polohrubej múky
  • 10g kypriaceho prášku do pečiva

- slivkový lekvár
- 400 - 600ml smotany na šlahanie
- hlboký plech na pečenie 30x40cm vysoký 4cm

Najskôr si pripravím veľký hlboký plech na pečenie. Vyložím ho papierom na pečenie tak, aby po všetkých stranách presahoval do výšky a vymastím ho. Určite použite veľký a hlavne hlboký plech na pečenie, cesto sa v rúre poriadne zdvihne, tak nech vám to netečie po rúre. Vyšlahám bielka do tuha a potom zašlahám po lyžiciach krupicový cukor a poriadne ešte všetko spolu prešlahám. Nakoniec krátko zašlahám lyžičku octu. Potom v inej miske vyšlahám celé vajcia so žĺtkami a cukrom do peny, potom krátko zašlahám múku s práškom do pečiva. Z bielkového snehu lyžicou urobím na plech 5 pásov. Sneh ukladajte viac do výšky, aby ste mohli ešte medzi tieto snehové pásy naukladať žltkovú zmes. Prípadné medzery vôbec nevadia, cesto sa v rúre spečie dokopy. Pečiem ako normálny piškótový korpus na 180°asi 18 - 20min. (riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak). Cesto sa v rúre dosť nafúkne, ale po vybratí z rúry zase spľaskne. Hlavne sa pri pohľade na upečený korpus nezľaknite, pretože bude vyzerať všelijako, len pekne nie, takže žiadnu paniku, ideme ho ešte naplniť :) Na vychladnutý korpus opatrne natriem tenkú vrstvu slivkového lekváru a naukladám (po dĺžke plechu) vyšlahanú šlahačku do kopčeka. Chytím jednu stranu korpusu a jednoducho ho prehodím cez šlahačkový kopček a urobím akýsi tunel. Opatrne stiahnem papier na pečenie a dám aspoň na hodinku zachladiť. Krájam na hrubšie rezy.
Poznámka: Tieto výborné rezy majú iba jeden malý nedostatok, nikdy nebudú vyzerať ako zo žurnálu. Je to ten druh zákuskov, ktoré sa nedajú servírovať priamo pred návštevou nejako extra gustiózne, ale ich chuť vám tento malý nedostatok určite vynahradí :)
zdroj: starý zošit s receptami + moje úpravy (v pôvodnom recepte sa korpus prekrajoval)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk