2. 2. 2012

Tvarohový koláč - krémeš

Myslím, že toto je pomerne známy koláč, recept nájdete v rôznych obmenách po celom internete ... moja mamina si priniesla tento recept z práce od kolegyne pred viac ako 25-timi rokmi a odvtedy ho v našej rodine pečieme... ak ho náhodou ešte nepoznáte, vyskúšajte, je výborný...


  • lístkové cesto: ja som mala 500g (kocka)

Tvarohová plnka: 
  • 500g jemný krémový tvaroh (nie hrudkový)
  • 6 žĺtkov
  • 500ml mlieka
  • 3 vanilkové pudingy (3x37g)
  • 100ml olej
  • práškový cukor podľa chuti
Bielkový sneh : 
  • 6 bielkov
  • 6 lyžíc kopcom práškového cukru

Lístkové cesto rozvaľkám a prenesiem na jemne vymastený plech s vyššími okrajmi (40x29cm vysoký 4cm). Snažím sa cesto rozvaľkať tak, aby bolo po bokoch trochu vyhrnuté dohora (aspoň 1 - 2cm). Urobím niečo ako vaničku pre tvarohovú plnku. Všetky suroviny na plnku vyšlahám (je to veľmi riedke) a nalejem na cesto. Pečiem na 200°asi 20-25minút, pokým kraje lístkového cesta, ktoré prečnievajú, nezačnú ružovieť (každá rúra pečie inak - riaďte sa svojou rúrou). Kým sa koláč pečie, vyšlahám si tuhý sneh z bielkov, po lyžiciach pridávam cukor a dobre vyšlahám. Potom vyberiem koláč z rúry, opatrne natriem sneh a dám ešte zapiecť do bledohneda (dokopy som ho piekla asi 30 - 35min). Krájam až úplne vychladnutý, najlepší je z chladničky.
Lístkové cesto v tomto koláčiku slúži len ako podklad pod tvarohovou plnkou, takže nečakajte, že bude pekne nalístkované. Ak použijete plnotučný tvaroh, olej môžete vynechať, viac krát som ho už robila bez oleja.
zdroj: rodinný recept (všeobecne známy recept)

2 komentáre:

  1. SDobrý den,mohla bych se zeptat,jak dokážete ohnout list.těsto tak aby udrželo tekutou náplň u krémeše?Měse to všechno vrátilo do rovna a rozlilo se to po celém pekáči :-( Děkui za radu,Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň prajem, odporúčam použiť plech na pečenie s vyšším okrajom na všetkých stranách plechu(min. 4cm) a rozvaľkané cesto oprieť o bočné steny plechu na pečenie (vyhrnuté okraje cesta urobia "vaničku" pre tvarohovú náplň a zároveň sa podľa nich dá kontrolovať pečenie). Podľa mojich skúseností by to malo stačiť... Jana

      Odstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk