26. 2. 2012

Ryža varená v tlakovom hrnci

Ak ste ešte nikdy nevarili ryžu v tlakovom hrnci vyskúšajte...


  • 1 kg obyčajnej ryže
  • 1,5 l vody
  • olej
  • soľ
  • 1 cibuľa
  • 4 ks klinčeky (hrebíček)

- 6 l tlakový hrniec na ktorom sa dá nastaviť nižší a vyšší tlak

Do tlakového hrnca bez pokrievky dám zovrieť vodu s olejom, soľou a cibuľou do ktorej zapichnem 4 klinčeky. Ryžu dobre premyjem (aj 3 - 4x) vsypem do vriacej vody, zavriem tlakový hrniec, nastavím tlak č. 1 a natlakujem. Stíšim  plameň na minimum a varím presne 3 minúty od natlakovania. Potom vypnem (stiahnem z ohňa), vypustím paru (odtlakujem) ale ešte neotváram. Hrniec nechám zatvorený ešte 10 minút a potom otvorím a ryžu vidličkou premiešam. Ryžu buď hneď zakrátko servírujem, alebo ju preložím do iného hrnca, pretože tento môj hrniec veľmi dlho drží teplo a keby som ryžu nechala v ňom, rozvarila by sa (toto často využívam pri varení mäsa, ale v prípade ryže je to nežiadúce). Ja mám tlakový hrniec fagor, či to bude fungovať aj v hrncoch iných značiek to neviem. Z hrncami staršej generácie tiež nemám skúsenosti. Množstvo soli, oleja a ostatných korením si upravte podľa svojich zvyklostí. Na presné meranie času požívam kuchynské minútky. 
Podobne varím aj ryžu parboiled. Na 1kg ryže dávam 2 l vody a varím od natlakovania 5 minút, potom vypustím paru a hrniec nechám ešte 10 - 15 min. zatvorený, potom otvorím, premiešam a zakrátko podávam, alebo preložím do iného hrnca.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk