28. 2. 2012

Jablkový zákusok

Obľúbený zákusok mojej dcéry... dá sa urobiť na rôzne spôsoby.


Korpus:
  • 4 vajcia
  • 200g práškového cukru
  • 4 polievkové lyžice vody
  • 200g polohrubej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

Jablková vrstva:
  • 1,3 kg očistených a ošúpaných jabĺk
  • 150 - 200ml vody
  • kryštáľový cukor podľa kyslosti jabĺk
  • 4 vanilkové pudingy + 200 ml vody
Smotanová vrstva:
  • 1 šlahačka v prášku (sladená) + studené mlieko podľa návodu na šlahačke
  • 400g hustá kyslá smotana (najlepšia je 18%)
  • 2 ks vanilkový cukor 2x20g
- riedky džem na potretie piškóty (nemusí byť)
- čokoláda na dozdobenie
- plech na pečenie 30 x 40cm vysoký 4cm

Ako prvé si vyšľahám bielka, potom vyšľahám žĺtka s cukrom, do ktorých pridávam po lyžiciach vodu a nakoniec múku s práškom do pečiva. Ručne zľahka primiešam do tuha vyšľahané bielka. Pečiem na vymazanom a hrubou múkou vysypanom plechu asi 20 - 25 minút na 180° (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Po upečení nechám vychladnúť a potom natriem veľmi natenučko džemom (môžete vynechať).
Jablká očistím a ošúpem, nakrájam na menšie kúsky, dám do hrnca, podlejem vodou, osladím (podľa toho aké kyslé jabĺčka mám) a uvarím do mäkka. Nechám trochu povychladnúť a tyčovým mixérom rozmixujem na kašu. Dám späť na sporák a zohrejem. Pudingové prášky rozmiešam vo vode a za stáleho miešania prilejem k jablkovému pyré. Uvarím jablkový puding (treba stále miešať) a ešte horúci ho natriem na piškótu. Nechám dobre vychladnúť a dám do chladničky.
Urobím si šlahačku v prášku presne podľa návodu, ktorý je na obale. Kyslé smotany vymiešam z vanilkovým cukrom a zľahka ručne zmiešam s práškovou šlahačkou. Natriem na dobre vychladnutý jablkový puding (nedávajte šlahačku na teplý puding, roztečie sa). Ak máte nesladenú šlahačku (aj takú som už videla) tak pridajte trochu cukru do kyslej smotany spolu z vanilkami. Môžete pofŕkať roztopenou čokoládou (nie horúcou) alebo len posypať nastrúhanou čokoládou. Celý zákusok dám dobre vychladiť do chladničky a krájam na kocky.
Namiesto vanilkového pudingu môžete dať aj čokoládový alebo kakaový a budete mať úplne iný zákusok. Moja dcéra má čokoládovú verziu dokonca radšej ako vanilkovú. Namiesto šlahačky v prášku môžete dať klasickú šlahačku plus stužovač. Do smotanovej vrstvy môžete dať iba 200g kyslej smotany, zákusok bude trochu nižší, ale na chuti mu to neuberie.
zdroj: starý zošit s receptami + moje úpravy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk