5. 1. 2012

Vianočné stromčeky

Trochu ma mrzí, že som nestihla tieto stromčeky (a aj zopár ďalších receptov) pridať pred Vianocami, ale tak čo už, ruky mám len dve a deň má len 24 hodín... Veď aj keď je už po Vianociach, recept možno poslúži niekomu ako inšpirácia na budúcoročné vianočné pečenie a na blogu sa dá kedykoľvek ľahko vyhľadať...


Nepíšem presné množstvá surovín na celý recept, pretože si možete vyrobiť toľko stromčekov, koľko chcete a potrebujete a tiež aké veľké chcete (záleží aj aké veľké formičky použijete). Takže na stromčeky potrebujeme:

  • linecké kolieska asi 30ks (moje mali priemer 5cm) ako základňa pod stromčeky
  • hmota na nepečené guľky podľa vašej chuti
  • malá formička na úliky alebo stromčeky (moja má priemer 3,5 cm a je vysoká 4cm)
  • džem na prilepenie úlikov na linecké
  • vaječný likér alebo iný krém na plnenie úlikov (nemusí byť)
  • horká čokoláda na poliatie úlikov pred zdobením krémom
  • kokos a perličky na ozdobenie (nemusí byť)

1. kokosový krém (rýchly):
  • 250ml kyslá smotana
  • 250ml smotana na šlahanie
  • 1 kokosový puding bez varenia Créme Olé
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • 1 lyžica práškový cukor (alebo podľa chuti)
  • zelená farba (ak chcete aj zelené stromčeky)
2. kokosový alebo pistáciový krém (pudingovo-maslový):
  • 1 kokosový puding na biele stromčeky alebo pistáciový na zelené (37g)
  • 300ml mlieka
  • 150g práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • 250g masla
  • zelená farba ak použijete kokosový puding a chcete mať aj zelené stromčeky.


Tieto vianočné stromčeky som si poskladala z viacerých receptov. Ako základňu pod stromček som použila kakaové linecké kolieska (priemer 5cm), môžete si ich urobiť podľa akéhokoľvek svojho receptu na linecké a nemusia byť ani kakaové a dokonca môžete použiť aj kúpené okrúhle keksíky. Potom som si urobila hmotu na nepečené guľky. Ja som urobila kakaové rumové guľky, aby po zahryznutí, alebo prekrojení pekne vynikol kontrast medzi bledým krémom a tmavým stredom stromčeka. Ale pokojne môžete použiť akýkoľvek recept na nepečené guľky podľa svojej chuti. Z nepečenej hmoty som pomocou formičky vytvarovala úliky a džemom som ich prilepila na linecké koliesko. Úliky si môžete pred nalepením na linecké aj naplniť (napríklad vaječným likérom), trochu horšie sa s nimi potom manipuluje pri preklápaní, ale na druhý deň po stuhnutí sa s nimi bez problémov už dá hýbať a zdobiť ich. Prilepené úliky som nechala v chladničke postáť do druhého dňa, aby spevneli a nehýbali sa, keď ich budem namáčať do čokolády a zdobiť krémom. Na druhý deň som si roztopila horkú čokoládu s kúskom stuženého tuku, naliala som ju do kávovej šálky, každý úlik som chytila za linecké koliesko, dole hlavou namočila do čokolády, položila späť na podložku a nechala čokoládu dobre stuhnúť a až potom som ich ozdobila krémom. Urobila som si krém a zdobičkou som narobila "ďobky" okolo celého úlika (akože stromček). Dala som ich na  hodinku stuhnúť do chladničky a potom ozdobila kokosom a perličkami.


krém č. 1: Všetky suroviny vyšlahám spolu na krém. Polovicu krému môžete zafarbiť na zeleno. Z tohto krému som nazdobila cca 27 stromčekov (z pudingovo-maslového urobíte o trochu viac kusov) záleží na tom, aké veľké ďobky robíte.
krém č. 2: Z mlieka pudingu a časti cukru (50g) varím hustý puding a nechám ho (za stáleho miešania) vychladnúť, aby sa neurobila šupka. Maslo vyšlahám so zvyšným cukrom do peny a postupne po lyžiciach zašlahám vychladnutý puding. Ak ste dali kokosový puding, polovicu krému môžete zfarbiť na zeleno. Ak pistáciový budete mať všetky stromčeky zelené. Krém odporúčam urobiť iba jeden (ktorý máte radšej) a polovicu zafarbiť na zeleno. Alebo urobiť všetky stromčeky iba zelené alebo iba biele. Polovicu bieleho krému môžete bez problémov zafarbiť na zeleno, ale ak použijete do krému číslo 2 pistáciový puding budete mať všetky stromčeky iba zelené. Stromčeky si môžete ozdobiť aj akýmkoľvek iným, svojim obľúbeným krémom alebo šlahačkou.


Recept vyzerá zložito, ale vôbec nie je. Len som sa snažila napísať ho podrobne a zrozumiteľne.
zdroj: vlastný recept - tieto stromčeky som si poskladala z viacerých mojich overených a obľúbených receptov


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk