13. 1. 2012

Jablková torta s krémom z mascarpone a vaječného likéru

Kakaový korpus s jemnou vôňou perníkového korenia, jablkový puding, krém z mascarpone s príchuťou vaječného likéru a šlahačka. Celú túto  tortu som si poskladala z viacerých obľúbených a osvedčených receptov špeciálne pre moju dcéru, ktorá má rada jablkový puding a krémy z mascarpone :)


Korpus:
  • 3 vajcia
  • 90g kryštálového cukru
  • 3 lyžice oleja
  • 70g hladkej múky
  • 20g kakaa
  • štipka perníkového korenia (nedávajte kypriaci prášok do perníka!)
Jablkový puding:
  • 1kg očistených a ošúpaných jabĺk
  • 100g kryštálový cukor (alebo podľa chuti)
  • 100ml vody na podliatie
  • 2 vanilkové pudingy (2x37g) + 200ml vody
Mascarpone krém:
  • 250g mascarpone
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • 1-2 lyžice práškového cukru
  • 5-6 lyžíc vaječného likéru
  • 250ml smotany na šlahanie, 
  • stužovač šlahačky
Šlahačka:
  • 2 x 200ml smotana na šlahanie (alebo 150ml Creme patisserie - osladená rastlinná šlahačka, ktorá pri šlahaní strojnásobí svoj objem)
  • stužovač šlahačky
  • 1 vanilkový cukor (20g)


Korpus: Piekla som v otváracej forme s priemerom 26cm. Do formy zaseknem papier na pečenie, vymažem ju olejom a dno formy poprášim hrubou múkou. Bielka vyšlahám do tuha, potom za stáleho šlahania po lyžiciach pridávam cukor a dobre spolu prešlahám. Potom znížim otáčky a za stáleho pomalého šlahania pridávam po jednom žĺtky striedavo s olejom. Nakoniec už len ručne veľmi zľahka primiešam preosiatu múku s kakaom a perníkovým korením. Piekla som na 175° asi 20 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Korpus nechám vychladnúť vo forme, potom formu otvorím, korpus opatrne vyberiem a dám z neho preč papier na pečenie. Formu umyjem, vymením papier na pečenie za čistý a korpus vrátim späť do formy.
Jablkový puding: Jablká očistím, ošúpem, odvážim a nakrájam na menšie kúsky. Pridám cukor, podlejem vodou a uvarím do mäkka. Nevadí, ak sa trochu rozvaria. Ak sa nerozvaria, tak ich jemne rozšťuchám vareškou tak, aby v pudingu zostali aj menšie kúsky jabĺk. Pudingové prášky rozmiešam vo vode a za stáleho miešania prilievam do vriaceho jablkového pyré (treba naozaj dobre miešať, puding rýchlo hustne). Horúci uvarený puding nechám zopár minút povychladnúť (aby nebol úplne vriaci) a potom ho nalejem na vychladnutý korpus. Nechám vychladnúť a dám do chladničky. Na vychladnutý puding natriem krém z mascarpone.
Krém z mascarpone: Vyšlahám šlahačku so stužovačom a vanilkovým cukrom. Mascarpone zmiešam ručne s práškovým cukrom a vaječným likérom. Túto zmes potom pridávam po lyžiciach do vyšlahanej smotany a všetko spolu (ručne) jemne zmiešam. Opatrne natriem na vychladnutý jablkový puding a dám do chladničky, najlepšie z večera do rána. Tesne pred servírovaním tortu vyberiem z formy. Tenkým nožom prejdem opatrne okolo celého obvodu, formu otvorím a tortu vyberiem a ozdobím.
Šlahačka: Tortu vyberiem z formy, preložím ju na podnos a ozdobím vyšlahanou šlahačkou a perličkami (nie je nutné).


Poznámka: Ak máte veľmi kyslé jablká, môžete dať do jablkového pudingu viac cukru (ja mám sladké domáce jablká, preto dávam len 100g). Takisto v kréme z mascarpone a vaječného likéru si môžete množstvo cukru upraviť podľa svojej chuti. Perníkové korenie môžete vynechať a budete mať len kakaový korpus. Do stredu jablkového pudingu môžete ešte naukladať okrúhle detské piškóty (ja som teraz nedávala). Na korpus nalejte polovicu horúceho jablkového pudingu, naukladajte piškóty a rozotrite zvyšok pudingu. Alebo si napríklad môžete jablkový puding urobiť len z polovičnej dávky, torta bude nižšia. Šlahačku nemusíte dávať na celú tortu, stačí ju dať pri servírovaní každému na odkrojený kúsok torty, podľa chuti. Ak viete, že tortu rozkrájate na jedno posedenie, nemusíte dávať do šlahačky stužovač.
zdroj: môj vlastný recept
                                                                               ***
Je naozaj zaujímavé sledovať, ako si niektoré moje recepty žijú ďalej svojim vlastným životom:) Napríklad táto torta... Adrianka z blogu Chute a vône mojej kuchyne si tento môj recept prispôsobila na menšiu formu a celú tortu poprášila ešte so škoricou a pani Hanka sladkosti.net zase použila na túto tortu svoj orechový korpus namiesto môjho kakaovo-perníkového. Obidve vylepšenia vrelo odporúčam :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk