5. 1. 2012

Gaštanové úliky s mandľami a krémom z bielej čokolády

 Ďalšia variácia na naše obľúbené nepečené cukrovinky...


úliky:
  • 200g gaštanové pyré
  • 200g zomletých mandlí
  • 50g masla
  • 50g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • 50g zomletých piškót
  • studená uvarená káva na zamiesenie
krém:
  • 100ml vaječný likér
  • 100g bielej čokolády 
- okrúhle detské piškóty ako podstavce
- formička na úliky (moja má priemer 3,5cm a je vysoká 4cm)

Krém: Ako prvé si urobím krém, najlepšie deň vopred, aby v chladničke stuhol. Vaječný likér opatrne zohrejem (môžete aj nad parou) a do teplého nahádžem nalámanú bielu čokoládu a miešam, až kým sa úplne nerozpustí a nespojí s likérom. Chvíľu to trvá, treba trpezlivo miešať. Keď sa vám to nechce spojiť, krém opatrne nahrejte a miešajte ďalej. Dám ho do chladničky a na druhý deň plním úliky. Keď nechcete toľko čakať, môžete plniť aj skôr, len krém bude viac tekutejší. Tento krém môžete použiť aj do klasických orechových úlikov.
Úliky: V miske zmiešam rozmrazené gaštanové pyré s maslom, zomletými mandľami, piškótami a pridám toľko studenej kávy, aby vzniklo polotuhé cesto z ktorého sa dajú vo formičke tvarovať úliky. Kávu dávam opatrne po lyžiciach, cesto by malo byť radšej hustejšie ako riedke. Ak máte cesto redšie zahustite ho ešte piškótovou strúhankou. Kúsok cesta si najskôr v ruke vytvarujem do malej guličky a natlačím do formičky, rúčkou z varešky urobím dierku, malou lyžičkou nalejem krém z vaječného likéru, priklopím okrúhlou piškótkou a opatrne vyklepnem z formičky. Lepšie sú formičky, ktoré sa dajú otvoriť, s tými starodávnymi vyklepávacími sa veľmi zle robí. Úliky nechám v chladničke do druhého dňa (spodná piškóta musí zmäknúť), a keď mám čas tak ich ponamáčam do čokolády (nie je nutné). Z tohto cesta robievam aj guľky, ktoré namáčam v horkej čokoláde. Úliky môžete plniť aj čistým vaječným likérom. Sú to nepečené cukrovinky, takže neodporúčam nejaké dlhé skladovanie.
zdroj: môj vlastný recept - spojila som dva moje obľúbené recepty (na gaštanové guľky a krém do praliniek)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk