2. 12. 2011

Vanilkové rožteky z bieleho maku

Ďalší veľmi starý recept z mojej zbierky ... biely mak sa kedysi dávno používal ako lacná náhrada za orechy a mandle, pretože má jemne orieškovú chuť... doba sa nám trochu zmenila a biely mak je dnes už drahší ako orechy :)... tento môj kúpený v bioobchode, celkom určite :)


  • 200g hladkej múky
  • 100g mletého bieleho maku
  • 150g masla
  • 80g cukru
  • štipka soli
  • 1 malé vajce
- práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom na obaľovanie

Všetky suroviny rýchlo zmiesim rukami v miske (maslo aj vajce musia byť úplne studené z chladničky). Cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky poriadne zachladiť, pretože s mäkkým cestom sa zle pracuje. Po asi hodinke vytiahnem zachladené cesto a na pomúčenej doske rukami vytvarujem valček, nakrájam na  rovnaké kúsky a z každého rýchlo rukami urobím rožtek. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Nedávajte ich veľmi nahusto, ja mám plech 30 x 40cm a nikdy nedávam piecť viac ako 20 rožtekov naraz (5 radov po 4ks). Piekla som na 200° asi 9 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé. Chvíľu ich nechám na plechu povychladnúť (po upečení sú veľmi krehké) a ešte teplé ich obaľujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.  Z tejto dávky cesta som urobila cca 40 rožtekov (keď budete robiť menšie, dá sa aj viac).
zdroj: starý rodinný recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk