30. 12. 2011

Novoročné prasiatka pre šťastie (Linecké s malinovým pudingom)

Ružové novoročné prasiatka pre šťastie :))


  • 250g hladkej múky
  • 150g masla
  • 100g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 2 malinové pudingy (ja som dala dr.oetker 2 x 37g)
- džem na plnenie, rum
- kúpený marcipán z mandlí, zelená farba na zafarbenie marcipánu

Prasiatka: Múku, cukor a pudingový prášok spolu preosejem, maslo nakrájam na malé kocky. Všetky suroviny zmiesim rukami v miske (maslo aj vajce dávam studené z chladničky). Toto cesto sa dosť zle zmiesuje, treba trpezlivo miesiť, až kým sa nespojí dohromady. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky zachladiť. Po asi hodinke vytiahnem zachladené cesto a na pomúčenej doske ho opatrne rozvaľkám na 3 - 4mm, vykrajujem formičkami a ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary, aby sa piekli rovnomerne. Pečiem na 180° asi 8 - 10 minút podľa veľkosti tak, aby zostali pekné ružové, iba odspodu majú byť upečené do bledohneda (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Nechám vychladnúť na rovnej ploche a zlepujem hrubšou vrstvou džemu. Do džemu, ktorým plním pečivo, zvyknem pridať trochu rumu (nie veľa), pečivo skôr zmäkne a pekne vonia. Naplnené nechám do druhého dňa na rovnej podložke, až potom dám do krabíc a uložím na chladné miesto. Naplnené pečivo potrebuje minimálne 2 dni na zmäknutie. Puding môžete dať aj jahodový, ale malinový je lepší. Prasiatko na fotke je veľké 7 x 4,5cm a štvorlístok má priemer 5cm. Z tohto množstva cesta som urobila cca 20 takýchto naplnených prasiatok plus zopár maličkých kúskov ako ozdobu na iné pečivo.
Marcipánové štvorlísky: Marcipán si zafarbím na zeleno, vyvaľkám na pocukrovanej doske, vykrojím štvorlístky a  prilepím ich džemom na naplnené prasiatka. Na štvorlístky môžete použiť aj mliečny marcipán zo sušeného mlieka.
zdroj: starý zošit s receptami + moje úpravy (v pôvodnom recepte bol vanilkový puding)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk