19. 12. 2011

Krehké vanilkové rožteky s mandľami

Tieto mandľové rohlíčky sú vďaka škrobovej múčke v ceste krásne krehké...

rožteky s kukuričným škrobom
  • 150g hladkej múky
  • 70g škrobovej múčky (môže byť zemiaková alebo kukuričná)
  • 70g práškového cukru
  • 80g mletých mandlí
  • 150g masla
  • 1 žĺtok
- práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom na obaľovanie

Všetky suroviny zmiesim rukami v miske (maslo aj vajce musia byť úplne studené z chladničky). Toto cesto sa veľmi ťažko zmiesuje, treba trpezlivo miesiť, až kým sa to nespojí dohromady. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky poriadne zachladiť, pretože s mäkkým cestom sa zle pracuje. Po asi hodinke vytiahnem zachladené cesto a na pomúčenej doske rukami vytvarujem valček, nakrájam ho na rovnaké kúsky a z každého rýchlo rukami urobím (ušúlam) rožtek. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Nedávam ich veľmi nahusto, ja mám plech 30 x 40cm a dávam piecť naraz 20 rohlíčkov (5 radov po 4ks). Piekla som na 180° asi 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé, iba zospodu upečené do bledohneda. Chvíľu ich nechám na plechu povychladnúť (po upečení sú veľmi krehké) a ešte teplé ich obaľujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.  Z tejto dávky cesta som urobila asi 40 maličkých rožtekov.
zdroj: starý rodinný recept

rožteky so zemiakovým škrobom

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk