8. 9. 2011

Polievka zo žltej cukety

Jednoduchá a rýchla polievka z mojej obľúbenej žltej cukety :) ... 


  • 1 veľká žltá cuketa (cca 30 - 40cm)
  • soľ
  • 1 bobkový list
  • 3 guľôčky nového korenia
  • malá štipka mletého bieleho korenia 
  • lyžica oleja alebo kúsoček masla
  • 1 - 2 lyžice kryštálového cukru
  • hustá kyslá smotana do taniera (ja dávam 16 - 18%)

Postup je veľmi jednoduchý. Cuketu očistím (ošúpem a vydlabem mäkké vnútro) a nakrájam na menšie kúsky (ak máte malé baby cuketky môžete ich dať celé aj so šupkou). Nakrájanú cuketu dám do hrnca, zalejem vodou tak, aby bola ponorená, pridám koreniny a olej (maslo) a uvarím do mäkka (môžete aj mierne rozvariť). Bieleho korenia dajte naozaj len štipku, aby ste polievku nemali príliš pikantnú. Vyberiem koreniny, pridám cukor a rozmixujem ponorným mixérom úplne na hladko. Ak ste nedali príliš veľa vody, mala by vám vzniknúť primerane hustá krémová polievka. Niekedy sa to ani mne nepodarí odhadnúť, takže ak je polievka príliš hustá jednoducho dolejem vodu a prevarím. Ak je riedka, nepomôže nič iné, len zahustiť zátrepkou z hladkej múky (zásmažku nedávam). Na tanieri si každý dá do teplej polievky kopček dobrej hustej kyslej smotany a zamieša. Polievka by mala mať príjemnú sladko-kyslú chuť.
Polievka na foto je uvarená z veľkej žltej cukety, malé cuketky som nemala. Ak z nejakého dôvodu nechcete v polievke kyslú smotanu, môžete si ju dochutiť troškou citrónovej šťavy alebo pár kvapkami vínneho octu. Chuť bude už síce trošku iná, ako so smotanou, ale vďaka žltej cukete a koreninám je rovnako zaujímavá. Polievku si môžete uvariť aj zo zelenej cukety, ale farebne aj chuťovo bude trochu iná, ako zo žltej cukety.
zdroj: všeobecne známy recept + moje úpravy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk