21. 5. 2011

Bábovka vždy iná

Tak toto je zatiaľ môj najobľúbenejší recept na bábovku, pretože lepší som zatiaľ nenašla. Je absolútne univerzálny, stačí iba zmeniť tekutinu a máte vždy inú, originálnu bábovku, zakaždým s inou príchuťou.  Dokonca si môžete vymyslieť aj svoju vlastnú príchuť. Na foto je citrónová a perníková bábovka. 


Základný recept:
  • 5 vajec
  • 200 - 250g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • 100ml tekutiny (voda, mlieko, káva, citrónová šťava podľa druhu bábovky)
  • 100ml oleja
  • 200g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva

Citrónová bábovka: šťava z 1 citróna + doliať vodou do 100ml, cukru dávam 250g

Rumová bábovka: Rum+doliať vodou do 100ml (pomer podľa vážho uváženia) cukru stačí 200g

Kakaovo- kávová bábovka: 100ml silnej kávy (espresso), z múky odobrať 1 - 2 lyžice a doplniť kakaom do 200g, cukor dávam 250g

Mramorová bábovka: 100ml mlieka alebo vody, cukor stačí 200g, do polovice cesta 1 lyžica kakaa, naliať do formy striedavo s bielym cestom

Perníková bábovka: 100ml mlieka, vody alebo kávy, prášok do pečiva vymením za prášok do perníka, z múky odoberiem 1 – 2 lyžice múky a dovážim kakaom do 200g, cukor 250g

Celé vajcia vyšlahám s cukrom do hustej peny, postupne zašlahám olej a tekutinu a nakoniec pridám múku. Nalejem do nahrubo vymazanej a hrubou múkou vysypanej formy. Pečiem na 160 - 170°asi 45 min. Každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou.
zdroj: starý zošit s receptami + moje úpravy


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk