12. 4. 2011

Banánový zákusok s čokoládovou penou

Toto je jeden z najobľúbenejších zákuskov mojej dcéry :) Celý recept vznikol ako vedľajší produkt môjho experimentovania s čokoládovou penou. Pena urobená podľa pôvodného receptu nám vôbec nechutila a tak som ju upravovala dovtedy, kým nebola podľa mojich predstáv. Recept je trochu náročnejší na prípravu, ale kombinácia čokoládovej peny a banánov je vynikajúca...


Piškótový korpus:
  • 6 vajec
  • 6 polievkových lyžíc práškového cukru
  • 6 lyžíc polohrubej múky

Čokoládová pena:
  • 300g kvalitnej čokolády (200g horká + 100g mliečna)
  • 500g hustý biely smotanový jogurt alebo hustá kyslá smotana 18%
  • 1 smotana na šlahanie (200 - 250ml)
  • 2 ks vanilkový cukor (2x20g)
  • práškový cukor - podľa chuti
  • 1 prášková želatina 20g
  • 150 ml vody

- banány cca 12 - 15 ks podľa veľkosti
- riedky džem na potretie korpusu
- plech na pečenie 40x29cm vysoký 4cm

Vyšľahám si bielka, v druhej miske vyšľahám žĺtky s cukrom. Bielky pridám k žĺtkom a ručne ich jemným obracaním spojím zo žĺtkami, pridám múku a tiež ručne jemným obracaním opatrne zmiešam. Upečiem na vymastenom a hrubou múkou vysypanom plechu do bledohneda a nechám vychladnúť. Ja som piekla asi 20 minút na 180°(riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Vrchnú vrstvu na piškóte ošúpem (ak sa dá, ak nie, nechám tak) a natriem tenulinkú vrstvu riedkeho džemu (môžete vynechať). Každý banán prekrojím po dlžke napoly. Naukladám poprekrajované banány reznou stranou dole na korpus a zalejem čokoládovou penou. Dám do chladničky dobre vychladiť, najlepšie cez noc. Krájam až po stuhnutí. Na tanieriku môžete ozdobiť šlahačkou.

Čokoládová pena: Dám napučať želatinu do 150ml vody aspoň na 30 min. Potom vyšlahám smotanu s vanilkovým cukrom a odložím ju do chladničky. V miske si vymiešam jogurt s práškovým cukrom. V hlbokej miske (alebo hrnci) si rozpustím nad parou čokoládu. Potom si zahrejem nabobtnanú želatínu (nevariť!), tak aby bola tekutá a zašlahám ju šlahačom do teplej čokolády, potom pridám jogurt a všetko dobre prešlahám. Ochutnám a keď treba tak ešte dosladím. Nakoniec zašlahám vyšlahanú šlahačku, ktorá bola v chladničke a nalejem na banány.

Na tento konkrétny zákusok (40x29cm), ktorý je na foto som potrebovala 12 stredne veľkých banánov. Piškótový korpus je dosť nízky. Môžete si upiecť aj vyšší podľa svojho obľúbeného receptu, len pamätajte na to, aby sa vám tam vošli aj banány a krém. Množstvo horkej a mliečnej čokolády v kréme si tiež môžete upraviť podľa svojej chuti. Z podobnej čokoládovej peny robím aj nepečenú jahodovú tortu, ale pozor - tam je úplne iný pomer surovín ...
zdroj: môj vlastný recept vytvorený špeciálne pre dcéru, ktorá má rada kombináciu banány + čokoláda


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk