17. 3. 2011

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingom

Tento koláčik v rôznych obmenách  preletel pred pár rokmi asi po všetkých slovenských a českých stránkach o varení. Je tak známy, že je asi zbytočné o ňom písať viac.  Ak ste ho náhodou ešte nepiekli, vyskúšajte - je výborný...


  • 500g lístkové cesto (kocka vcelku)
  • detské piškóty okrúhle (necelý balík 240g)
  • 1kg očistené nastrúhané jablká (môže byť aj viac)
  • kryštálový cukor na posypanie jabĺk
  • 1,2 l mlieko
  • 3 vanilkové pudingy (3 x 37g)
  • 5 - 6 lyžíc kryštálového cukru
  • 1 vajce na potretie (nemusí byť)

Lístkové cesto (môže byť aj mrazené) rozdelím napoly, jednu polovicu rozvaľkám a dám na vymastený hlboký plech na pečenie tak, aby okraje boli trochu zdvihnuté. Na cesto naukladám detské piškóty tesne vedľa seba, na piškoty dám jablká aj so šťavou, ak nejakú pustia, a trochu ich rukou pritlačím. Ak sú jablká kyslé, trochu pocukrujem. Z mlieka, cukru a pudingov uvarím hustý puding a nalejem (natriem) na jablká. Vyvaľkám druhú polovicu cesta a opatrne ho položím na horúci puding, jemne poprepichujem vidličkou a potriem rozšľahaným vajíčkom (nemusíte). Upečiem do bledohneda, ja som ho piekla asi 30 min. na 200° - každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou. Krájam až po úplnom vychladnutí a na tanieri ešte pocukrujem. Najlepší je na druhý deň, keď piškóty nasajú šťavu z jabĺk.
zdroj: všeobecne známy recept + moje vlastné úpravy

8 komentárov:

  1. Pani Janka, na Váš blok sa musím vrátiť. Teraz musím končiť. Pozdravujem a prajem veľa zdravia a nápadov. Máte výborné recepty.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. anonymný návštevník: Ďakujem za pekný komentár, ako aj za milé prianie, aj ja vám všetko dobré prajem :)

      Odstrániť
  2. Pani janka dakujem za skvely recept musim ist teraz kvoli nemu do obchodu. Miska

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Toto určite vyskúšam. Musí byť skvelý. Pravdepodobne hneď cez víkend.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak nech sa vám koláčik vydarí a hlavne nech chutí :)

      Odstrániť
  4. Dobrý deň, teraz som pozrela vás recept na koláčik a chcem sa opýtať, so zlatým klasik sa to nedá? Idem ho vyskúšať a nemám doma pudingy. Aďka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pekný deň želám, pokojne použite namiesto vanilkového pudingu Zlatý klas. Len Zlatý klas (ten obyčajný) nemá vanilkovú arómu ako puding, ale to sa dá jednoducho vyriešiť tak, že časť cukru môžete nahradiť vanilkovým cukrom alebo pridať do pudingu vanilkový extrakt, prípadne pravú vanilku, ak máte. Predáva sa už aj Zlatý klas ochutený s pravou vanilkou, neviem ktorý máte doma :) Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zajtra sa ho chystam robit, moja Oma ma v sobotu narodeniny. Urcite si pochuti. Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk