3. 2. 2011

Koláč so syrom Ricotta a slivkovým lekvárom

Syr Ricotta u nás nie je veľmi známy, čo je škoda, pretože je to výborný a chutný srvátkový syr. Konzistenciou aj chuťou síce trochu pripomína tvaroh,  ale je sladší a lahodnejší. Dá sa použiť jak na sladko tak na slano. Nám doma veľmi chutí a keď si mám v obchode vybrať medzi klasickým tvarohom a ricottou, tak ja osobne kúpim radšej ricottu. V tomto rýchlom koláčiku vynikne jeho chuť najlepšie v kombinácii s hustým domácim slivkovým lekvárom...


Cesto:
  • 4 vajcia
  • 250g kryštálového cukru
  • 100ml mlieka (alebo vody)
  • 100ml oleja
  • 300g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva

Tvarohová plnka:
  • 500g syr Ricotta
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor 20g
  • práškový cukor podľa chuti

  • slivkový lekvár - najlepšie hustý domáci

Celé vajcia vyšľahám s cukrom do peny. Pridám olej, potom mlieko (vodu) a nakoniec zašlahám múku zmiešanú s práškom do pečiva. Rozotriem na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech. Môžete dať aj papier na pečenie. Pomocou dvoch lyžičiek do cesta nakladiem kôpky syrovej plnky, a do medzier medzi ricottu dám malé kopčeky hustého slivkového lekváru. Pečiem na 200° asi 25 minút. Každá rúra pečie inak - riaďte sa svojou rúrou. Po vychladnutí nakrájam na kocky a na tanieri ešte pocukrujem. Ak nemáte syr Ricotta, môžete dať aj obyčajný tvaroh, ale chuť koláčika už bude iná.
zdroj: môj starý zošit s receptami + moje úpravy (v pôvodnom recepte bol tvaroh, ale po vyskúšaní s ricottou ho už inak ani nerobím)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk