22. 2. 2011

Jablkový koláč - dvojfarebný

Tento koláčik je vlastne jedna z mnohých variácií na jablkové pité. V porovnaní s klasickým pité obsahuje táto verzia menej masla a jablká sú zahustené pudingom ...


Svetlé cesto:
  • 300g hladkej múky
  • 125g masla (alebo rastlinný tuk)
  • 100g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1/2 prášku do pečiva 6g
  • trošku studenej vody podľa potreby na zamiesenie

Tmavé cesto:
  • 300g hladkej múky
  • 125g masla (alebo rastlinný tuk)
  • 100g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica kopcom kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva 6g
  • trošku studenej vody podľa potreby na zamiesenie

Jablková náplň:
  • 1 kg očistených ošúpaných a na plátky nakrájaných jabĺk
  • 2 vanilkové pudingy (2x37g)
  • cukor podľa chuti a kyslosti jablk
  • štipka škorice

- plech na pečenie 29x39cm vysoký 4cm

Zamiesim  ručne v miske svetlé aj tmavé cesto. Obidve cestá sú vlastne rovnaké, rozdiel je len kakao.  Môžete si  cesto zamiesiť spolu zo všetkých surovín dokopy, potom rozdeliť a do jednej polovice pridať kakao (ja robím cestá oddelene, zdá sa mi to lepšie). Vodu pridávajte opatrne, po lyžiciach. Ak máte veľké vajíčka vodu ani nebudete potrebovať. Kakaové cesto rozvaľkám na doske na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesiem na vymastený plech tak, aby cesto bolo po okrajoch plechu trošku zdvihnuté dohora. Jablká očistím a nastrúham na tenké plátky (šťavu nevytláčam ani nevylievam), zmiešam s pudingovým práškom, cukrom a škoricou. Naložím na kakaové cesto a uhladím. Vyvaľkám svetlé cesto, pomocou valčeka prenesiem a položím na jablká. Prečnievajúce cesto na krajoch odkrojím. Vrch koláča popichám vidličkou a upečiem. Ja som piekla asi 30 minút na 180° (každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou). Krájam až po úplnom vychladnutí a na tanieri pocukrujem. Na druhý deň je ešte lepší ako tesne po upečení.
zdroj: môj starý zošit s receptami


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk