20. 1. 2011

Marcipánové zemiaky

Túto úplne jednoduchú maškrtku zvládnu "upiecť" aj staršie deti. Stačí kúpiť marcipán, banány a piškóty a zapojiť ich do pečenia. S trochou šikovnosti sa z obyčajného banánu a piškót dajú veľmi rýchlo vyrobiť krásne a chutné vianočné (alebo aj veľkonočné) cukrovinky.


  • banány
  • okrúhle detské piškóty
  • marcipán (môže byť aj kúpený)
  • práškový cukor na podsýpanie pri vaľkaní
  • kakao na obaľovanie

Marcipán z mandlí:
  • 200g na jemno zomletých mandlí
  • 200g práškového cukru
  • kúsoček masla (lyžička kopcom)
  • zopár kvapiek mandľovej arómy
  • voda podľa potreby

Mliečny marcipán zo sušeného mlieka som robila podľa tohto receptu:
  • 100g sušeného mlieka
  • 200g práškového cukru
  • 50g rozpustený 100% tuk
  • mandlová aróma
  • voda podľa potreby

Ručne v miske, alebo v robote si zmiesim marcipán (s vodou opatrne, aby nebol riedky), rozvaľkám ho na doske posypanej preosiatym práškovým cukrom. Okrúhlou vykrajovačkou vykrojím väčšie kolieska, alebo radielkom nakrájam na štvorce. Banán nakrájam na hrubšie plátky, vložím medzi dve piškótky a zabalím do marcipánu. Obalím v kakau. Ukladám na podnos tak, aby sa navzájom nedotýkali (môžete dať do papierových košíčkov). Skladujem v chladničke ako všetky nepečené zákusky. Hotové zemiačiky potrebujú minimálne jeden deň, aby piškóty zmäkli.
Poznámka: Ak nemáte pravý marcipán z mandlí, môžete ich obaliť mliečnym marcipánom - budú rovnako dobré. Aj v cukrárňach to tak robia (v tej našej určite). Marcipán si  môžete samozrejme kúpiť aj hotový.  Množstvo banánov a piškót je závislé od množstva marcipánu, ktorý kúpite alebo si vyrobíte.
zdroj: vlastný recept - vymyslela som si ho ako našu rodinnú variantu marcipánových zemiakov bez krému :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk