24. 1. 2011

Kakaový koláč s pudingom a ovocím

Tento koláčik pečiem často a mám ho veľmi rada, pretože je rýchly a jednoduchý, ale hlavne variabilný.  Stačí zmeniť ovocie alebo puding a máte vždy iný koláč podľa toho istého receptu ...


Cesto:
  • 4 hrnčeky hladkej múky (hrnček má objem 250ml)
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 250 masla
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 1 prášok do pečiva (12g)

Ovocný puding:
  • jahodový džem
  • 3 jahodové kompóty (425ml)
  • 500ml šťavy z kompótu
  • 500ml mlieka (spolu 1 liter tekutiny)
  • 3 jahodový puding (3x 37g)
  • 5 polievkových lyžíc kryštálového cukru (stačí aj menej)

Všetky suroviny na cesto zmiesim a rozdelím na dve polovice. Jednu rozvaľkám a dám na plech s vyšším okrajom, ktorý som predtým vymastila a vysypala hrubou múkou. Snažím sa, aby cesto malo trochu zdvihnuté okraje dohora. Natriem natenko džemom a rozložím nakrájané jahody. Z mlieka, jahodovej šťavy, cukru a pudingových práškov uvarím hustý puding, ktorý lyžicou (alebo naberačkou) rovnomerne rozotriem na jahody. Rozvaľkám aj druhú polovicu cesta a opatrne ju položím na puding. Zarovnám, prípadne odkrojím presahujúce cesto a dám piecť. Ja pečiem na 200° asi 25 min (každá rúra pečie inak - riaďte sa svojou rúrou). Koláč krájam až po vychladnutí. Najlepší je na druhý deň. Zvyčajne ho robím večer a keď vychladne, tak ho dám do chladničky a na druhý deň krájam. Koláč je vynikajúci aj z čerstvých jahôd. Vtedy puding varím len z mlieka a môže byť aj vanilkový. Robila som ho už s malinami, černicami, jablkami, hruškami, slivkami ... Väčšie ovocie, ako napríklad jablká a hrušky vždy nakrájam na drobné kocky. Alebo ešte robievam z broskyňového kompótu plus vanilkový puding. A výborný je aj z čerstvých marhúľ nakrájaných na menšie kúsky + vanilkový puding z mieka. Množstvo cukru je len orientačné, každý sladí inak. Záleží tiež na tom, či použijete šťavu z kompótu, ktorá je už osladená. Na tomto koláčiku je výborné to, že si môžete ľubovoľne nakombinovať ovocie aj puding a vždy budete mať iný koláč.
zdroj: môj starý zošit s receptami

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk