26. 1. 2011

Gaštanové úliky

Túto nezvyčajnú kombináciu gaštanového pyré a vaječného koňaku som si vymyslela pred pár rokmi ako z  "núdze cnosť ", keď som nemala orechy na originál orechové úliky, no a odvtedy patria medzi naše najobľúbenejšie nepečené cukrovinky.


  • 1 gaštanové pyré mrazené (200 - 250g)
  • 50g masla
  • cca 100g najemno zomleté detské piškoty
  • uvarená a vychladnutá káva na zamiesenie
  • práškový cukor podľa chuti,
  • vaječný likér na plnenie
  • okrúhle detské piškóty na podstavce
  • čokoláda na namáčanie (nemusí byť)
  • formičky na úliky

V miske zmiešam rozmrazené gaštanové pyré s maslom a preosiatou múčkou z detských piškót, pridám toľko studenej kávy, aby vzniklo polotuhé cesto z ktorého sa dajú vo formičke tvarovať úliky. Kávu dávam opatrne po lyžiciach, cesto by malo byť radšej hustejšie ako riedke. Ak máte cesto redšie zahustite ho ešte piškótovou múčkou. Cukor nepridávam, gaštanové pyré zvykne byť dosť sladké (záleží od výrobcu). Vy si oslaďte podľa vašej chuti. Kúsok cesta si najskôr v ruke vytvarujem do guličky a natlačím do formičky, rúčkou z varešky urobím dierku, malou lyžičkou nalejem  vaječný likér, priklopím okrúhlou piškótkou a opatrne vyklepnem z formičky. Chce to trochu trpezlivosti a pevné nervy, ale dá sa. Nechám v chladničke do druhého dňa (spodná piškóta musí zmäknúť), a keď mám čas tak ich ponamáčam do čokolády (nie je nutné).
Najlepšie sa robia s formičkami, ktoré sa dajú otvoriť, s vyklepávacími sa pracuje horšie. Sú to nepečené cukrovinky, takže odporúčam skladovať v chladničke a čo najskôr zjesť.
zdroj: vlastný recept - improvizácia "z núdze cnosť" :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk